Sağlığınız için, iftar – sahur vakitleri arasında susamadan su için.
Su, Rabbimizin yarattığı en özel moleküldür. Özel olması, ilk başta molekül yapısından ileri gelmektedir. Bilindiği gibi H2O kimyasal formülü olan su, iki hidrojen ile merkezde bir oksijen atomuna bağlı görünümdedir. O iki molekülün , oksijene bağlanırken yaptığı açı 104.5 derecedir. Bu açı, hiçbir molekülde bulunmaz. Bu özel açı, su’ya maksimum elastikiyet verir. Her yere, hücrelerin en karanlık en ücra bölgelerine dahi bu sayede girer çıkar.Yine bu açı sayesinde en dar yerlerden geçer, her molekülle iletişim kurabilir. Su aynı zamanda üzerindeki hidrojen bağları nedeniyle azımsanmayacak bir enerji de taşır. Bu nedenle su içmek aslında kalori hesabıyla olmasa da, hidrojen bağları nedeniyle mekanik bir dayanıklılık da sağlar vücuda.
Vücudumuz neredeyse tamamen su’dan oluşuyor !
Vücudumuzda milyonlarca hücre var ve her bir hücrenin ağırlığının % 70’i su’dur. Erişkin bir insanın % 70’i su, çocukların % 80’i ve bebeklerin de % 90’ı su’dur. Kaslı vücutlar içerdikleri glikojen nedeniyle, yağlı vücutlara göre daha çok su içerirler. Erkeklerde kas oranı, kadınlara göre daha fazla olduğundan, erkeklerin vücudunda su oranı daha fazladır.
Ramazan ayında neler yapmayılız ?
Ramazan ayında da, diğer aylarda olduğu gibi ilk kuralımız her zaman ‘’ susamadan su içmektir ‘’ Ramazan ayında en çok ihtiyacımız olan molekül su’dur. Sadece zamanlarını ayarlamak gerekir. Su’yu da iftardan sonra başlayarak bardak bardak, sindire sindire ( asla bir anda çok miktarlarda su içilmemelidir ) içmeliyiz.
Bir bardaktan biraz fazla su ( 250 ml ) içildiği zaman mideyi terketme hızı 15 dakikayı bulmakta; mideyi terkedip barsaklara geçince, barsaklardan kan dolaşımına geçme – emilme hızı da yine 15 dakikayı bulmaktadır. Yani içtiğimiz 250 ml su, 30 dakika sonra kan dolaşımımıza girmektedir. Bu bilgi özellikle gece yatmadan evvel ne zaman su içilmesi gerektiğini anlatmak için önemlidir.
Gece yatmadan 30 dakika önce su için !
Gece yatmadan 30 dakika evvel su içilirse, gece boyunca kanın koyulaşmasına karşı koyarak, kanımızı daha akışkan hale getiririz. Böylece içilen bu bir bardak su, bizi geceleyin kan dolaşımımızda ‘’pıhtı’’ oluşmasından koruyacak, belki de bir kalp krizinin, bir beyin felcinin önüne geçecektir.
İftar ile sahur arasında ne kadar su içmeliyiz ?
Bunun bir formülü var. Her kes kilosu başına 30-40 mililitre su içmelidir. Örneğin ortalama 35 mililitre desek :
60 kg vücut ağırlığında birisi iftar ile sahur arasında 60×35 = 2100 mililitre su içmelidir. Bir bardak su 250 mililitre olsa, ( 2100 / 250 ) = 8 veya 9 bardak su hesabı çıkar. Bunu da 6 saate bölersek : 40 dakikada bir 1 bardak su içersek, hesap tamam olur.
100 kg vücut ağırlığında birisi iftar ile sahur arasında 100×35 = 3500 mililitre su içmelidir. Bir bardak su 250 mililitre olsa, ( 3500 / 250 ) = 14 bardak su hesabı çıkar. Bunu da 6 saate bölersek : 25 dakikada bir 1 bardak su içilirse, hesap tamam olur. Çok zorlanıldığı durumlarda peş peşe 2 bardak su içilebilir.