…Haziran, Temmuz, TÜRK, Eylül, Ekim…
On iki ay içinde birisi var ki adına TÜRK ayı demek istiyoruz. Ağustos…
Bizlere Anadolu’yu vatan yapan Alparslan’ın 1071 Malazgirt Zaferi’nden, vatan kurtaran 1922 Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ne kadar pek çok Türk zaferi, zorlu ve kavurucu derecede sıcak bir ay olmasına rağmen ağustos ayı içerisinde kazanıldı.
Bizim milletimiz için bu ay tam bir TÜRK ayı’dır. TÜRK ZAFERLERİNİN ifade bulmuş şeklidir ağustos ayı.
Tarihçiler tarafından ‘Türk’ün zafer ayı olarak’ tanımlanan ağustos ayı ; 1571’te Osmanlı topraklarına katılması ile sonuçlanan Kıbrıs’ın fethi, Kanuni Sultan Süleyman’ın 1521 Belgrad zaferi, Osmanlı Devleti Sultanı Yavuz Sultan Selim’in 1516’da, Memlük Devleti ile, Halep şehrinin kuzeyinde gerçekleşen Mercidabık Savaşı’nda Türk Devletine halifeliği getiren zaferler’in yanı sıra; Kurtuluş Savaşı için çok önemli kararların alındığı Erzurum Kongresi’nin de gerçekleştiği ay olarak da tarihteki şanlı yerini almıştır.
Türk ordusunun Yunan ordusu ile Sakarya boylarında yaptığı meydan savaşı olan ve 22 gün 22 gece süren Sakarya Meydan Muharebesi de 23 Ağustos 1921’de başlamıştır. Ağustos ayında ilk adımı atılan zafere 13 Eylül’de ulaşıldı ve Sakarya ırmağının doğusunda Yunan kuvvetleri yenildi.
Üstad Tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya göre, ağustos ayının seçilmesi, zamanın savaş teknolojisi ve Türk ordusu için belirlenen savaş stratejisinin bir sonucudur.
Osmanlı ordularının özellikle Avrupa seferleri için ağustos ayını seçmesi, mevsime göre konaklama imkanlarının da göz önüne alındığı bir planlamanın gereğiydi.
Ortaylı’ya göre, ağustos ayı iklim koşulları gereği taarruzlar için özellikle seçiliyordu.
Yani bu güzel zafer ayı, Türk dostu ay, tesadüfen seçilmiyordu. Kış ayları kar kıyamet her yer, iklim yürümeye bile elverişsiz, Bahar ayları ise bol yağışlı olduğu için; yaz ayları Türk orduları için en elverişli dönemdi.
Yani ceddimiz, tarihteki en büyük Türk Devletini hatta imparatorluk kurmuş Osmanlı yani Devleti Aliyye, Buna göre orduların seferlere uygun mevsimde başlamaları planlanıyor, hedeflenen bölgeye de elverişli iklim şartlarında ulaşılması gerçekleşiyordu.
AĞUSTOS ( TÜRK ) AYI ZAFERLERİNE DİĞER ÖRNEKLER :
Otlukbeli Zaferi: 11 Ağustos 1473 / Osmanlı Devleti-Akkoyunlu Devleti
Çaldıran Zaferi; 23 Ağustos 1514 / Osmanlı Devleti-Safevi Devleti
Belgrad’ın Fethi: 29 Ağustos 1521 / Osmanlı Devleti-Macaristan
Mohaç Zaferi: 29 Ağustos 1526 / Osmanlı Devleti-Macaristan
Kıbrıs barış harekatı : Ağustos 1974 / Türk Devleti – Rum/Yunan kuvvetleri
“August”, bir rivayete göre, Roma İmparatoru Caesar AUGUSTUS’a ithafendir. Ne dersiniz ? Bu ay’a TÜRK ayı denmesi daha uygun olmaz mı ?