Benim için ağlama Arjantin ! ( Bitmedi … )

María Eva Duarte de Perón (7 Mayıs 1919 – 26 Temmuz 1952), Arjantin Devlet Başkanı Juan Domingo PERON‘un ikinci eşidir. Arjantin halkının çok sevdiği bu kadın’a , halk bu nedenle de ispanyolca küçük Eva anlamında, EVİTA  demişlerdir. Bayan Peron , “Arjantin ulusunun ruhani lideri” olarak da adlandırılmıştır. 26 Temmuz 1952’de 33 yaşında rahim kanserinden ölmüştür. 

Arjantinde, beş çocuklu fakir bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasını yedi yaşındayken kaybetti ve 14 yaşında aktris olmak için Buenos Aires’e gitti.

Buenos Aires’te Radyoda şovlar yaparak ve tiyatroda küçük rollerde oynayarak hayatını devam ettirirken, 1944 yılında genç bir subay olan Juan Domingo PERON  ile tanıştı.

Bu genç subay, gelecekte Devlet Başkanı olacaktı. Bu genç subay 1943 yılında ülke yönetiminde önemli bir görev üstlendi. “Teniente Coronel(  albay ) Juan Domingo Peron, 1943 yılındaki askeri darbede önemli rol oynayarak siyasete adımını attı. Darbe hükümetindeki ilk görevi Çalışma Bakanı olarak hükûmette yer almaktı. Halk onu sevdi ve  ’emekçi babası’ olarak tanındı.

Düşük gelirli işçilerin durumlarını düzeltmeye yönelik çalışan Juan Domingo Peron, 1944 yılındaki darbenin ardından tutuklansa da, Eva Peron ve arkadaşlarının işçileri yanlarına alarak başlattıkları grevler neticesinde serbest bırakıldı.

Eva’nın siyasetteki en büyük başarılarından biri kadınlara seçme ve seçilme hakkı kazandırmak olmuştur. 1947 yılında çıkan ve kadınlara siyasetin yolunu açan bu yasadan sonra, 1950 yılına gelindiğinde, Amerika kıtasındaki hiçbir ülkenin kongresinde, Arjantin kongresindeki kadar kadın yoktu.

Evita, kocasının diktatörlüğü döneminde kadın hakları için çalıştı ve aktif anlamda siyasetin içinde yer almamasına karşılık, her zaman siyasetle ve halkla iç içe oldu. İşçi sendikalarının örgütlenmesinde önemli rol üstlendi. Fakir halka yiyecek, para ve ilaç yardımında bulundu, çocuklar için de yardım kampanyaları düzenledi.

Eva Peron siyasetteki başarılarının yanı sıra, sosyal hayatta da birçok işe imza attı. 1948’de kurduğu Eva Peron Vakfı sayesinde hastaneler, yaşlılar ve dul kadınlar için sığınma evleri ve okullar inşa edildi. Eva 1952’de öldükten sonra, Vakıf 1955’de faaliyetlerine son verdi.

Juan Peron ile Eva evlendikten sonra, Juan Peron, 1946 tarihinde de Başbakan oldu, iki defa seçildi ve 1955 yılında yine bir askerî darbe ile ayrıldı. Birkaç darbe daha geçtikten sonra 1973 yılında Peron bir kere daha seçimle başa geldi, 1974 yılında ise öldü.

Bu sefer de Evita’nın ölümünden sonra evlendiği yeni eşi İsabel PERON başa geçti. 1976 yılında ise Isabel de hükûmetle beraber düştü.

Juan Peron’un ikinci kez başkan seçilmesinden birkaç gün sonra Eva Peron, bir devlet töreni ile, “ulusun ruhani lideri” olarak adlandırıldı. Tedavisi için gittiği Amerika’da kemoterapi gördü. O dönemde çok yaygın olmayan bu tedavi şekli ilk defa bir Arjantin vatandaşına uygulanmaktaydı. Evita Peron, 26 Temmuz 1952’de 33 yaşında rahim kanseri nedeniyle öldü.

Peron’un iktidardan düşmesinden sonra gömüldüğü yerden çıkartılan cesedi 16 yıl saklandıktan sonra önce eşinin yanına, sonra da aile mezarlığına defnedildi. Hayatını anlatan “Evita müzikali yıllar sonra sahnelendi. Madonna daha sonra bu müzikalin beyaz perde uyarlamasında rol aldı. Eserin en önemli parçası “Don’t Cry for Me Argentina“dır. (Benim için Ağlama Arjantin.)

Arjantin’in ilk first Lady’si.

 

Arjantin’de çeşitli dallara bölünmüş politik bir akım olarak hala ülke siyasetinde yer alan Peronizm (Peronculuk), sosyal adalet ve milliyetçilik anlayışıyla, eski Devlet Başkanı Juan Domingo Peron’a ithafen kuruldu ve ülke siyasetine 70 yıl hakim oldu. Ülkede 1976-1983 yılları arasında yaşanan diktatörlük dönemi dışında bu 70 yıllık süre içerisinde, Peronist olmayan hiçbir devlet başkanı görev süresinin sonuna kadar ofisinde kalamadı.