Laboratuvarda çalışılan COVİD 19 Testleri :

Laboratuvarda çalışılan COVİD 19 Testleri :

 İnsan vücudu birçok enfeksiyona karşı olduğu gibi covid 19 virüsünün yaptığı enfeksiyona karşı da yanıt olarak antikor oluşturur. Bu antikorlar immunoglobulinler adı verilen proteinlerdir. Bu antikorlar, laboratuvarlarda çeşitli testlerle tesbit edilerek, hekimlere hastalığın seyri hakkında değerli bilgiler verirler.Üstelik bu bilgi, sadece şu anı belirtmekle kalmaz, hastalığın o kişide geçmişteki bıraktığı etkiyi de ortaya çıkarır. Bu antikor testleri, covid 19 enfeksiyonuna karşı yanıt olarak oluşturulan immunglobulinlerin ( IgG, IgA, IgM ) analizidir.

Bu antikorlar covid 19 enfeksiyonundan sonra test yaptıran kişilerin kanında tesbit edilebilir.  Bu antikorlar, insanların enfeksiyona karşı bağışıklık cevabını gösterir. Antikor test sonuçları, özellikle bu hastalığı geçirirken belli belirsiz bulgu veren veya hiç belirti vermeden atlatılmış veya gizli taşıyıcı  enfeksiyonların tespiti açısından çok önemlidir. Hastalığı geçirmiş mi, yoksa şu anda akut hasta mı, ya da gizli ytaşıyıcı bulaştırıcı mı ? bu soruların hepsinin cevabı bu testlerde gizlidir. Testler yapılınca cevaplar öğrenilir.

COVID-19   Enfeksiyonunda  hangi antikorlara bakmalıyız ?

Covid-19 enfeksiyonunda oluşan antikorları tespit etmek için kısa zamanda birçok antikor testleri geliştirildi. Çeşitli analiz yöntemleri ile farklı antikor tipleri olan IgG, IgM ve IgA  analiz edilebilmektedir. Bilindiği gibi akut olaylarda IgA ve Ig M artmakta, geçirilmiş olaylarda Ig G düzeyleri yükselmektedir.

Corona virüs Covid-19 insan yapımı mı? (Bilim insanlarından ...

Kan’da COVID-19’a karşı gelişen IgM ve IgA Antikorları  pozitif ne demek ?

Corona Virus enfeksiyonuna karşı oluşan IgA ve IgM antikorlarını saptayan serolojik testler çok önemli akut durum habercisidir. Eğer IgA ve IgM antikorları pozitif bulunursa, çok yakın zamanda kişinin virüs ile karşılaşmış olunduğunu, hatta akut durum hastalığını gösterir. Kişi hekim kanaatine göre derhal tedavi altına alınmalıdır.

Ancak corona virüs ile enfekte hastalarda bile,  corona virüsüne cevap olarak henüz antikor gelişemediği erken durumlar, günler de vardır ve bu günlerde test yapılırsa, yalancı negatif test sonucu elde edilebilir. Örneğin hastalığın ilk haftası içinde PCR testi yapılmalıdır, eğer antikor testi yapılırsa antikorlar saptanamaz, çünkü antikorlar daha henüz oluşmaya başlamamıştır. Bu durum aşağıda hastalığın seyrini gösteren grafikde de gösterilmektedir.

COVID-19 IgG Antikoru  pozitif ne demek ? 

IgG antikorlarının pozitif saptanması COVID-19 enfeksiyonuna önceden maruz kalınmış olduğunu gösterir. IgG Antikorunun pozitif seviyelere ulaşması, genellikle bulgular başladıktan en az 10 gün- 2 hafta sonrası gerçekleşir. IgG Antikoru pozitif olarak saptanan bir kişide, Corona enfeksiyona karşı bağışıklık sisteminin yanıt verdiği, bu enfeksiyonu geçmişte geçirdiği anlaşılmaktadır. IgG antikoru pozitifliğinin, kişinin bu hastalığı ne şekilde geçirdiğiyle alakası yoktur. Kişi bu hastalığı sessiz – farkında olmadan da geçirebilir, yoğun bakım tedavisi görerek sonradan iyileşerek de geçirebilir, ama sonrasında bu hastalığı geçirdiğine dair kişide kanda bir iz kalır, buna IgG antikoru denir.

SARS-CoV-2 (COVID-19) enfeksiyonuna karşı antikor cevabı nasıl gerçekleşir?

Aşağıdaki şekilde hastalığın akut hastalık alevlenme dönemi, iyileşme dönemi ve Bağışıklık dönemi grafik ile gösterilmiştir. Dikkat edilirse Ig M antikoru hastalığın ilk haftasından sonra, IgG antikoru da hastalığın 2. haftasından sonra kanda testlerde ortaya çıkmaya başlar. Eğer hastalığı ilk haftasında hastada antikor aranırsa, bulunamaz, bu durumda PCR testi yapılmalıdır.

Covid-19 antikorları nasıl tespit edilir?

Covid-19 antikorlarının tespit edildiği hızlı Kart testlerinin ( kromatografik ) doğruluğu ve güvenilirliğinin düşük olduğu bilinmektedir. Yeni geliştirilen Makro- veya mikro ELISA, ECLIA  ve benzeri yöntemleri ile  % 99 oranında doğrulukla IgG antikor düzeylerinin tespit edilmesi gerçekleşmektedir. Corona Virus enfeksiyon bulgularının başlangıç tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde IgG antikor düzeyleri yükselmeye başlar ve devam eder.

Covid-19 antikor testleri nasıl değerlendirilmelidir ?

Antikor testinden elde edilen Negatif sonuçlar, özellikle virüsle temas eden bireylerde Corona Virus enfeksiyonunu dışlamaz. Bu çok önemlidir. Çünkü antikor oluşmadığı dönemde yapılmış olabilir. O nedenle şüpheli durumlarda 1 veya 2 hafta sonra test tekrar edilmelidir.

Antikor testleri, Corona virüsüne maruz kalmış ve bağışıklık yanıtı geliştirmiş olabilecek kişileri tanımlamada kullanılır. Bu nedenle IgG Antikoru pozitif saptanmış bireyler, Covid-19 enfeksiyonunu geçirmişlerdir. Özellikle hastalığı belirtisiz olarak geçirmiş kişilerin belirlenmesi için tek yöntem antikor testleridir.Yoksa toplumda bu kişileri tesbit edemeyiz. Ayrıca bireylerin yeniden iş hayatına ve normal yaşamlarına dönmeleri için, hatta turistik seyahat yapmaları için bir nevi 2. pasaport gibi işlem görmekte, bu antikor testleri bir anlamda  “normal hayat’a dönüş vizesi” olarak işlem görmektedir. Biz de artık Özel Ünye Çakırtepe hastanemizde 2 temmuzda bu testlere başlıyoruz. Sonuçları gerçekten bizim için de merak konusu olacaktır. Çünkü bu sonuçlar, toplumun bu hastalığa verdiği cevabın en güzel göstergesi olarak değerlendirilecek, yeni çalışma, korunma ve tedavi prosedürlerine de yol gösterecektir. Sağlığınızı koruyun, maske ve mesafe kuralına her zaman uyun, hijyene dikkat !