Tarçın gerçeği

Çin Tarçını = Cassia ,   Seylan Tarçını = Ceylon Cinnamom

Cinnamomum cassia (ÇİN TARÇINI) çeşidi birçok yerde bulunabilen, kumarin içeren, ucuz bir tarçın çeşididir. Bu tarçın kabuğu ile yapılan çalışmalarda hem sağlıklı hem de Tip 2 diyabeti olan hastalarda serum glikoz (şeker) düzeylerinin azaldığı belirtilmektedir (1). Özellikle Tip 2 diyabeti olan kişiler üzerinde günde 2 gram alınan tabletin açlık kan şekerini anlamlı derecede düşürdüğü bildirilmiştir (2). Ancak kumarin ve sinnamaldehit içeriğinden dolayı yüksek dozda veya uzun süre kullanımında kan sulandırıcı etkisi göz önüne alınmalı ve karaciğer hasarına sebep olabileceği unutulmamalıdır (1).

%50 inhibitör konsantrasyon (IC50) değerleri ile ilgili olarak, sinnamaldehitin AA (IC50,43.2μM) ve kollajenin (IC50,3.1μM) neden olduğu trombosit agregasyonunu etkili bir şekilde inhibe ettiği bulunmuştur. Karşılaştırma yoluyla, sinnamaldehit, kollajenin neden olduğu trombosit agregasyonuna karşı aspirinden çok daha güçlü bir trombosit inhibitörü olduğunu kanıtlamıştır. Sinnamaldehitin AA tarafından indüklenen trombosit agregasyonuna karşı etkisi aspirininkinden 1.2 kat daha azdı. Bu sonuçlar sinnamaldehidin, AA ve kollajen tarafından indüklenen trombosit agregasyonunun inhibisyonu için bir öncü bileşik olarak faydalı olabileceğini göstermektedir (3).

Cinnamomum zeylanicum (SEYLAN TARÇINI) kabuğunun tozu ile yapılan Tip 2 diyabetli OBEZ hastalarda 10 haftada vücut kitle indeksini ve bel çevresini anlamlı derecede AZALTTIĞI bildirilmiştir. Bu etki sabah kahvaltıda 4 gram/gün dozunda yoğurt/süt ile verildiğinde veya sabah ve gece 4’er gram alınarak iki çeşit yöntemle de gösterilmiştir. Bunun dışında Tip 2 diyabetli hastalar 12 hafta boyunca 2 gram/gün dozunda tarçın tozu aldığında vücut kitle indeksinde azalma olduğuna dair çalışmalar mevcuttur. Ancak 8 haftalık bir çalışmada 3 gram/gün dozunda tarçın tozunun verilmesinden sonra vücut kitle indeksinde herhangi bir değişiklik görülmemiştir (1).

Cinnamomum zeylanicum’dan elde edilen tarçın yağı ile sıçanlar üzerinde yapılan bir çalışmada; 20 mg/kg (i.p.) dozdaki tarçın yağının açlık kan şekerini 14. günde belirgin bir şekilde düşürdüğü gözlemlenmiştir (diyabet olan grup ile karşılaştırılmıştır). Hatta antidiyabetik bir etken madde olan glipizid ile (10 mg/kg)  benzer etki göstermiştir ( Deneydeki tarçın yağı %98’den daha fazla sinnamaldehit içermektedir ).

https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/html/10.1055/s-0029-1186237

Cinnamomum zeylanicum baharatının uçucu yağında bulunan içerik antiülserojenik, antiseptik ve sitotoksik özelliklere sahiptir. Yüksek dozda alerjik, narkotik ve zehirli özelliklere sahiptir. Halk tarafından afrodizyak etkiye sahip olduğu iddia edilen tarçının; yapılan bir çalışmada yüksek dozda verilen tarçının spermatotoksik etkisi görülmüştür.

https://link.springer.com/article/10.1023/A:1008088323164

KAYNAKÇA

  1. Sfar M, Hfaiedh KB, Mahrez KB, Skhiri HA, Rayana CB, Chemli R, et al. Effect of cinnamon supplementation on resistin and ghrelin in obese diabetic men. Indian Journal of Traditional Knowledge (IJTK). 2019;18(4):694-701.
  2. Soni R, Bhatnagar V. Effect of cinnamon (Cinnamomum cassia) intervention on blood glucose of middle aged adult male with non insulin dependent diabetes mellitus (NIDDM). Studies on Ethno-Medicine. 2009;3(2):141-4.
  3. Lee H-S. Anticoagulant properties of the active compound derived from Cinnamomum cassia Bark. Food Science and Biotechnology. 2007;16(2):218-22.