Gung Fu, Wuxia , Wang Yu, Kolsuz Kahraman Efsanesi ( 1970’ler ) :

WUXİA nedir ?

(https://renklisheyler.wordpress.com/2013/03/29/wuxia-edebiyatindaki-kung-fu/ ‘dan kaynak olarak alınmıştır) : Bizim 70’ler kuşağımız, Uzak doğu, özellikle Hong Kong yapımı, dövüş filmlerinde geçen dövüş sanatlarıyla ilgili söylenen Kung Fu ( Gung Fu ) lafını defalarca duymuştur. Kung fu tabi ki çok yanlış olarak, karate yada taekwon do tarzı bir dövüş türüymüş gibi lanse edilir.Hatta filmlerde ki karakterler, dövüş ustalarına da “Kung fu ‘’ ustası deniliyordu. Fakat gerçek : Kung fu ( Gung Fu = sert çalışma ) aslında yaygın kanının aksine bir dövüş stili değil, bir çalışma şeklini ifade eden bir terimdir.Uzak doğu dövüş sanatlarıyla süslenen filimlere Wuxia filimleri denir ve bu filmlerinde bahsi geçen Kung Fu terimini şu şekilde anlatabiliriz :

Çince’de Kung fu (功夫). 功 (Kung)’un anlamı “çalışma”, “başarı” veya “meziyet”,  (Fu) ise “adam, insan” yada anlamında da kullanılır. Bu 2 karakteri birebir çevirirsek, kung fu’nun (功夫) ilk anlamı “insanın meziyeti” diye, ikinci anlamı ise “çalışma,gayret,çaba” olarak çevrilebilir. Yani, sabır ve zaman gerektiren, olağanüstü bir gayret ve enerji sarfederek kazanılan meziyetlere Gung Fu denir. Bu kelime bazen 工夫 şeklinde yazılarak, dövüş sanatı olmayan alanlarda da kullanılırmış. Çünkü Gung Fu aslında ustalaşmaya giden yol demektir. Bu bir aşçı için de geçerlidir, bir müzisyen, bir doktor veya mühendis için de geçerlidir. Yani bu terim dövüş dışında diğer alanlarda da ustaları ve çalışma güçlüğünü anlatmak için de kullanılır.

Oysa  Wushu olarak da bilinen Çin Dövüş sanatlarındaki ustalaşma, Çin dövüş sanatlarındaki kullanılabilecek en doğru terimdir. Batıdaki çoğu İngilizce sözlüklerinde “Kung Fu” terimi “Karateye benzeyen, Çin’in başlıca bir silahsız dövüş sanatıdır” diye tanımlanmıştır.Bu tanımda da , yanlış bilgilendirme devam etmektedir.Kimbilir belki de bu hatalı çevirinin kaynağı, gösterime giren Çin filimlerinde ilk yapılan dublaj çevirilerinde kung fu kelimesinin yanlış kullanılmasıdır.

Gerçek anlamında, Kung fu, sıkı çalışma ve uygulama ile elde edilen herhangi bir yeteneği tanımlar. Bu yeteneğin sadece dövüş alanında olması da şart değildir.

Tüm bu anlatılanların ışığında doğrusu, sadece  Çin dövüş sanatından bahsedeceksek Wushu dememiz, kelime ve terim olarak daha doğru olacaktır.

Wuxia ve Dövüş sanatları filmlerinde gördüğümüz tüm Dövüş yetenekleri sabır gerektiren sıkı çalışma sonucu elde edilen yetenekleridir. En sık görülen, karakterlerin sanki havada süzülüyormuş hissi veren ve dövüşleri oldukça estetik yapan QingGong yeteneği böyledir. Genellikle bu tür filimlerde oynayanlar, gerçek hayatta da dövüş ustasıdırlar.

Wuxia’daki süper yetenekleruzak-doğuda çalışılarak kazanılır, ve seviye atlanarak ustalaşılır ( Kung fu ). Oysa batı spider man, süper man, yarasa adam gibi yetenekler kişiye hap gibi birden verilir ve ortaya çıkar. Batı alınterine karşıdır. O nedenle İngiltere, Fransa, Hollanda, Portekiz, İspanya günümüze kadar uzanan sömürge ganimetleri peşinde koşarlar. Alınterine inanmazlar.

Yaşı 55 – 60 arasında olanlar, eğer mücadeleci bir yapıya sahipseler, 1970’li yılların başında sinemalarda seyrettikleri bir filmin ve peşinden gelen aynı tarzda filimlerin etkisinden kolay kolay kurtulamamışlardır. Bizim çocukluğumuzda bizi etlikeyen filmin adı : Tek kollu efsanesi olarak bilinen tek kollu silahşör veya kolsuz kahraman filmidir. Bu film hemen herkesin oyuncak amaçlı tahta kılıç yaptırmasına neden olmuştur. Kolsuz Kahraman ( tek kollu silahşör ) filmi ilk olarak 1967’de film şirketi yapımcılığında Hong Kong’da izleyici ile buluşmuş ve dünyaya salgın şekilde yayılmıştır.

Başrolünü Wang Yu’nun oynadığı, şiddetli kılıç dövüşleri, kanlı sahneleri wuxia film tarzına yeni bir soluk getirmiştir o dönem. Bu film gişede başarı sağlayan ilk Hong Kong filmidir, ve baş rolde oynayan Wang Yu‘yu sadece bu filim ile yıldız oyuncu mertebesine yükseltmiştir.

Bu filmin başarısından sonra, devam ve benzer türde filmleri üretilerek efsane sürdürülmüştür. Sadece ilk üç tek kollu filmin yönetmeni Chang Cheh‘tir. Önemli Kolsuz Kahraman filmleri;

Efsanenin de ilk filmi olan, Tek kollu Kahraman ( Kolsuz Kahraman ) Fang Kang’ın (Wang Yu) nasıl tek kollu ve usta bir silahşöre dönüştüğünü anlatıyor. Gerçekten müthiş. Tek Kollu Kahraman (Ya da silahşör) filmi bizim kuşağı etkileyen ilk film olmuştur.

Tek Kollu silahşörün dönüşünde ise Wang Yu efsanesi daha da büyüyor. Ayrıca bu filmde, Ti Lung ve David Chiang keşfedilmişlerdir.

Üçüncü film olan, Yeni Tek Kollu Silahşör Filminde ise, Wang Yu yoktur, onun yerine David Chiang ve Ti Lung oynamaktadır ama bu, Wang Yu etkisi yapmayacaktır. Bundan sonra da benzer filimler hatta yine Wang Yu oynayarak çkilmesine rağmen ilk 2 filmin başarısını elde edemedi. İşte bizim de bu savunma ve savaş sporlarına adım atmamıza neden olan ilk filimler bunlardır.