‘’ farkedilmeyen ‘’ Allerjen Açıklandı : LANOLİN

2023 Yılının ‘’ gözden kaçan ‘’ Allerjeni Açıklandı :  LANOLİN

Yılın Allerjeni ACDS ( American Contact Dermatitis Society bilim adamları topluluğu )Toplantısında Açıklandı : LANOLİN.

Esas olarak yumuşatıcı özellikleriyle, kremlerde bulunan, yumuşatıcı molekül olarak ( hamilelerde ve sonrasında meme ucu yumuşaması ve cilt sertleşmelerinde yumuşatıcı olarak da kullanılan ) tanınan Lanolin, Amerikan Kontakt Dermatit Derneği tarafından 2023 için Yılın en Kontakt ( Temas ve tesir edici ) Allerjeni seçildi.

Lanolin, çok karışık bir kimyasal moleküldür. Molekülde, yüksek moleküler ağırlıklı esterler, alifatik alkoller, steroller, yağ asitleri ve hidrokarbonlar bulunur, ancak allerjik bileşenler esas olarak serbest lanolin alkolleri, özellikle alkandiollerdir. Çok sayıda şirket lanolin içeren topikal ürünleri güvenli ve etkili yumuşatıcılar olarak pazarlıyor fakat, bu her insan için aynı olmuyor, allerjik reaksiyonlara neden oluyor.

Aslında, allerji oranı Lanolin’de Batı Avrupa popülasyonunda temas allerjisi prevalansı olarak  %0,4 , yani çok azdır.

Lanolin allerjisinin sıklığı nispeten düşük olsa da, staz dermatiti, bacak ülserleri, perianal/genital dermatit ve atopik dermatit gibi bazı durumlar bu durumu artırabilir ve daha büyük risk taşıyabilir. Daha yaşlı yetişkinler ve çocuklar, bu koşullara sahip olma olasılıkları daha yüksek olduğundan, özellikle allerjik yapıdaki bireyler daha fazla risk altındadır. Demografik veriler ayrıca lanolin alerjisinin Beyaz ırk’da, Siyah ırk’a göre daha yaygın olduğunu göstermektedir.

Referens makale : Medscape Professional Network’ün bir parçası olan MDedge.com’da yayınlanmıştır.

Uzm. Dr. Ali COŞKUN, Ordu Tabip Odası Başkanı