Lohusalarda Anne sütünü artıran besinler

Anne sütünü artıran besinler hakkında mutlaka hekiminizin de fikrini almalısınız.

SU: Lohusaların, her gün en az 10-15 bardak su tüketmesi, anne sütünün artmasını sağlar.

Rezene; dereotugillerden bir bitkidir ve anne sütünü artırır. Rezene tohumu içeriğindeki galaktagog, süt salınımı sağlayan prolaktin hormonunun salgılanmasına katkıda bulunan bir moleküldür. Süt miktarını artıran bir maddedir ve Rezene içeren bitki çaylarından günde maksimum 2 fincan kadar içebilirsiniz.

Isırgan otu çorbası, fesleğen ve biberiye:

Isırgan otu çorbası, fesleğen ve biberiye de anne sütünü artırır. Isırgan otu bileşiminde bulunan vitaminler (A, B1, B6, B12, C ve K) proteinler ve mineraller (silisyum, çinko, manganez) anne sütü için gerekli olan temel besleyici elementleri sağlayarak faydalı oluyor. Günde 2 kez ısırgan otu içeren çaylar içerek anne sütünü artırıcı etkisinden faydalanabilirsiniz.

Fesleğen: Sindirim sistemini düzenleyen, sakinleştirici etkisi bulunan ve buna ek olarak iyi bir K vitamini kaynağı olan fesleğen yemeklerle birlikte veya çay şeklinde tüketilebilir.

Biberiye de anne sütünü artırmaktadır. Hazmı kolaylaştırır, sindirime iyi gelir.Kansızlık ve sarılığı önler.Toksinleri atmaya yardımcı olur. Stresi azaltır. Daha birçok faydaya sahip olan biberiye çayının emziren annelerde herhangi bir yan etkisi görülmemiştir. Emzirme döneminde önerilen ölçülerde biberiye çayı içmek, anne sütünün de artmasını destekler.

Bazı bitki çayları, emzirme dönemindeki annenin sütünün çoğalması ve kalitesinin artmasına yardımcı olur. Ancak, bazı bitki çayları ters etki yaratarak sütün azalmasına neden olabilir. Bu nedenle, herhangi bir bitki çayını içmeden önce mutlaka hekiminize danışınız. Biberiye çayı emzirme döneminde miktarına dikkat ettiğiniz sürece size pek çok fayda sağlayabilir.

Aşağıdaki gıdalar, anne sütüne etkileri konusunda çeşitli toplumlarda, emzirme dönemindeki kadınlara önerilen gıdalar arasında yer almaktadır ve yüzyıllardır geleneksel olarak tüketilmektedir.

Siyah Susam: Siyah susamın anne sütünü artırmaya yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Kalsiyum ve bakır gibi bazı mineraller içeren susamı yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Kimyon: Süt üretimini teşvik ettiği düşünülen kimyon, doğumdan sonra anneyi güçlendirmek için önemli olan demir bakımından da zengindir.

Arpa: Arpa ile yapılan pilav veya çorba, laktasyonu artırmak için kullanılabilir. Özellikle arpa ve rezene kombinasyonunun sütün kalitesini yükselttiğine inanılmaktadır.

Yeşil Sebzeler: Mükemmel birer vitamin ve mineral kaynağı olan fasulye, ıspanak, pancar yaprağı ve kuşkonmaz gibi yeşil sebzeler laktasyonu arttırabilir. Bu yeşillikler aynı zamanda sindirime de yardımcı olur ve vücudu güçlendirirler.

Kırmızı ve Turuncu Sebzeler: Beta-karoten bakımından zengin havuç, tatlı patates, pancar ve diğer kırmızı, turuncu sebzeler anne sütü kalitesini arttırmaya yardımcı olabilir.

Sarımsak: Emziren annelerin kokusu nedeniyle bebeğin sevmeyeceğini düşündüğü, ancak aksine bebeğin süt emme süresini arttıran sarımsak aynı zamanda annenin de iştahını açarak süt kalitesi için gerekli vitamin ve mineralleri almasına yardımcı olur.

Yulaf: Besin lifi, demir ve kalsiyum bakımından zengin olan yulaf, emziren anneler arasında oldukça popüler bir besindir. Değerli annemiz ; kendinize yulaf püresi hazırlayabilir ve pürenin besin değerini arttırmak için fındık, süt, meyve ya da baharat ekleyebilirsiniz.

Yulaf’da bulunan betaglukan, bitkisel östrojen ve diğer maddeler hem anne sütünü miktar olarak artırmakta, hem de anne sütünün salgılanmasını sağlayan hormonların üretilmesini desteklemektedir. Betaglukan, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Yulafı, süt veya yoğurt ile tüketebileceğiniz gibi, suyla pişirip meyveyle karıştırarak ya da omletin içerisine ekleyerek de yiyebilirsiniz.

Yağlar: Zeytinyağı, keten tohumu yağı ve susam yağı gibi sağlıklı yağların emzirmeye yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Bu yağlar ayrıca annenin enerjisini artırır.

Tahin : Yüksek kalsiyum içeriği ve östrojen hormonuna benzer özellikler göstermesi sayesinde anne sütü miktarını artırıyor. Günde 2 tatlı kaşığı kadar, hatta demirden zengin pekmezle beraber tüketmeniz halinde kaliteli bir besin olacaktır.

Kuru Baklagiller : Anne sütünü arttırıcı besinler arasında yeşil mercimek, nohut, bakla ve bezelye gibi kuru baklagiller ve bulgur bulunur da bulunuyor, Bu besinler, içeriklerinde yer alan fitoöstrojenler sayesinde etkili oluyorlar.

Ancak gaz yapma potansiyelleri yüksek olduğu için hem annenin hem de bebeğin gaz durumuna göre tüketmeye karar vermek gerekiyor. Haftada 2 kez sofranızda bulundurmanız faydalı olacaktır.

Kurutulmuş meyveler : Kurutulmuş meyvelerin kalsiyum içeriği yüksek oluyor. Bu özellikleriyle de anne sütünü miktar artırıcı etki yapıyorlar. Günde 1-2 porsiyon kadar kurutulmuş meyve, örneğin; 2 adet kuru incir, 4 adet kuru hurma yemenizde büyük fayda var.

Çemen : İçeriğinde bulunan steroidal yapıdaki bileşikler anne sütünün yapımını sağlayan hormonların üretimini artırıyor. Çemeni; karışık bitki çaylarının içinde veya baharat olarak yemeklerde tüketebilirsiniz.

Çörek Otu : İçeriğinde bulunan steroidal yapıdaki bileşikler anne sütünün oluşmasını sağlayan hormonların sentezini artırarak anne sütünün çoğalmasını sağlıyor. Çörek otunu yoğurda veya yemeklere ekleyerek tane haliyle tüketebilirsiniz. Süt arttırıcı çörek otunu ezilmiş olarak tercih etmeniz sindirimi açısından çok daha faydalı olacaktır.

Ceviz, fındık ve badem : Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar anne sütünün daha kaliteli hale gelmesine neden olurlar. Çünkü bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken esansiyel yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor.

Ayrıca yağlı tohumların içeriğinde bulunan bazı aminoasitler, süt oluşumu için gerekli olan seratoninin yapısına da katılarak, süt miktarını ve kalitesini artırmaktadır. Her gün ara öğünlerde 1 avuç içi kadar kuru yemiş yemeniz tavsiye edilir.