İmmatür Granülosit (IG) sayımı, hemogram cihazlarından kan sayımı sonucu ile aldığımız değerli bir parametredir.
Olgunlaşmamış granülosit (IG) ve olgunlaşmamış retikülosit fraksiyonu (IRF), çeşitli inflamatuar durumların biyobelirteçleri olarak incelenen tam kan sayımının yeni analitik parametreleridir.
Nötrofil Gelişiminin Aşamaları : 1.Miyeloblast 2.Promyelosit 3.Miyelosit 4.Metamiyelosit 5. Bantlı nötrofil (<%8 normalde) – U şeklinde çekirdek 6.Olgun nötrofil – 3-5 nükleer lob
Granülositlerin Sola Kayması, DOLAŞIMDA NÖTROFİL ÖNCÜLLERİNİN VARLIĞINA İŞARET EDER. ( Bu, bant formlarında bir artış veya herhangi bir metamiyelosit, miyelosit veya promiyelositin varlığı olabilir )
Bu durum gebelik, enfeksiyon veya inflamasyon gibi vücutta oluşan bir strese yanıt olarak fizyolojik olabilir; granülosit koloni uyarıcı faktör (G-CSF) uygulanmasıyla ortaya çıkabilir; veya kemik iliği infiltrasyonunun bir işareti olabilir.
Çekirdekli kırmızı kan hücrelerinin ( nucleated red blood cells , NRBC ) ve sola kaymanın varlığı lökoeritroblastik kan filmi olarak adlandırılır. Sola kayma varsa çekirdekli kırmızı hücreleri görmeliyiz.
Özellikle yenidoğan ve hamile popülasyonu dışındaki hasta gruplarında, periferik kanda olgunlaşmamış granülositlerin ortaya çıkmasıenfeksiyon, iltihaplanma veya kemik iliğinin diğer uyaranlarına erken aşamadaki tepkiyi göstermektedir. IG’yi hızlı ve güvenilir şekilde tespit edebilmek, ilgili hastalıklar için yeni bir teşhis olanağı sağlamaktadır.
Kan dolaşımdaki olgunlaşmamış granülositlerin tanısal önemi ile ilgili mevcut araştırma alanları, özellikle çocuklarda (örneğin yenidoğanlarda bakteriyel enfeksiyonun tanısı) ve erişkinlerde bakteriyel enfeksiyon ve sepsisin erken tanısı üzerine, bakterilerin viral enfeksiyonlardan erken ve hızlı bir şekilde ayırt edilmesine odaklanmaktadır. Bu nedenle de yoğun bakım hastalarında özellikle önemlidir.
IG sayısı, özellikle baskılanmış bağışıklık sistemi nedeniyle ve enfeksiyonlara karşı oldukça hassas olan hastalar için geçerlidir ve artan IG sayısı,erkendoğuştan gelen bağışıklık tepkisinin şiddetini gösterir.Genel olarak enfeksiyon ve enflamasyon görülen hastalara ek olarak, hekimler aşağıdaki hasta gruplarında da IG sayısını dikkate almalıdır:
Yoğun bakım ünitesindeki hastalar,
Kemoterapi gören hastalar,
HIV/AIDS’ten muzdarip hastalar.
Otomatik IG sayımı, genellikle laboratuvarda periferik yayma sayısını dolayısıyla da manuel sayma miktarını azaltarak manuel iş yükünün azaltabileceği anlamına gelir.
Tek başına IG sayısı sepsis veya enfeksiyonun tanısında yardımcı olmayabilir. Bununla birlikte, sitokinler, interlökinler ve CRP gibi diğer parametrelerle birlikte erken tanıyı destekleyebilir. Hastaya doğru bir şekilde tanı konduğunda ve tedavi altında olduğunda tedavi takip parametresi olarak daha kullanışlıdır.
Hastaların hastaneye ilk gelişinde IG sayısının yüksek olduğunun görülmesi durumunda periferikyayma değerlendirmesi önerilir. Takip hastalarında, otomatik IG sayımı sonucu ile tedavi takibi ve enflamasyonun izlenmesinde manuel değerlendirme gerekliliği ortadan kalkar.
Pediatrik hastaların, özellikle de prematüre yenidoğanların veya yedi günden küçük yenidoğanların IG sayısı, olgunlaşmamış bağışıklık sistemlerinden ve periferik kandaki olgunlaşmamış hücrelerin sayısından dolayı dikkatle değerlendirilmelidir.